Nasze diety
Wybierz menu dla siebie
Wariant podstawowy
Dieta ta skomponowana jest według najnowszych zaleceń żywieniowych. Jej podstawę stanowią świeże warzywa i owoce w każdym posiłku, pełnoziarniste produkty zbożowe, produkty mleczne, chude mięso, ryby, zdrowe tłuszcze roślinne i nasiona roślin strączkowych.
Wariant
bezmięsny
Jadłospis wegetariański został zaplanowany tak, aby wyeliminować mięso. Opiera się na bogactwie świeżych warzyw i owoców, nasion roślin strączkowych, produktach zbożowych pełnoziarnistych, nasionach, pestkach i orzechach oraz zdrowych olejach roślinnych.
Wariant
dla aktywnych
Dieta ta zapewnia odpowiednią ilość pełnowartościowego białka, zdrowych węglowodanów, kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych, aby wspierać organizm w podejmowanym wysiłku fizycznym. Najlepsze efekty daje połączenie aktywności fizycznej i zdrowej, zbilansowanej diety.
Dla obecnych
i przyszłych mam
Wariant przygotowany dla zaspokojenia specjalnych potrzeb kobiet w ciąży i karmiących piersią. W tym jadłospisie znajdziesz wszystkie niezbędne składniki odżywcze jak pełnowartościowe białko, zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy oraz wapń, żelazo, magnez czy kwas foliowy.
Dedykowany
dzieciom
Dzięki temu wariantowi diety, Twoje dziecko otrzyma 3 zbilansowane posiłki ( II śniadanie, obiad, podwieczorek) dostosowane do jego zapotrzebowania zgodnie z najnowszymi zaleceniami żywieniowymi.
Zestaw dla
zapracowanych
Potrawy przygotowane ze świeżych warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, zdrowych tłuszczy i będących źródłem pełnowartościowego białka dostarczą wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Dieta
seniora
Dieta została przygotowana z myślą o osobach starszych. Posiłki zostały opracowane zgodnie z aktualnymi zaleceniami żywieniowymi. W ich skład wchodzą określone porcje owoców i warzyw, które mogą być również zastąpione sokami/przecierami owocowymi.
Dieta
keto
Dieta polecana jest szczególnie osobom, które cierpią na cukrzycę oraz nadciśnienie tętnicze. Dieta Keto pozwala ‘zrzucić’ w szybkim czasie nadprogramowe kilogramy, pomaga pozbyć się nadmiaru wody oraz sprawia, że czujemy się lekko.
Post warzywno-owocowy
Dieta warzywno – owocowa, inaczej zwana postem leczniczym lub zdrowotną głodówką polega na spożywaniu określonych produktów z grupy warzyw i owoców w celu oczyszczenia organizmu z toksyn, poprawy trawienia oraz ogólnego stanu zdrowia.
Ważne zasady
Zdrowego odżywiania
Urozmaicenie posiłków
Nie ma jednego produktu spożywczego, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Dlatego ważne, aby w naszych posiłkach znalazły się różnorodne produkty ze wszystkich grup żywności (zbożowe, nabiał, warzywa i owoce, mięso, ryby, drób, nasiona roślin strączkowych, zdrowe tłuszcze, pestki i orzechy).
Codzienne spożycie świeżych warzyw i owoców
Są to produkty dostarczające niezliczonej ilości witamin, składników mineralnych, enzymów i substancji biologicznie czynnych. Unikalne kombinacje tych składników mają działanie zarówno zapobiegające chorobom jak i lecznicze.
Czerwone mięso z umiarem
Częściej spożywaj ryby i nasiona roślin strączkowych. To również doskonałe źródła białka. Dodatkowo ryby dostarczają tzw. zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych a strączkowe regulują poziom glukozy i cholesterolu we krwi.
Unikaj słodyczy i cukru
To jedynie puste kalorie bez wartościowych składników odżywczych. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego – lepszym wyborem będzie domowej roboty deser ze świeżych lub suszonych owoców, nasion, orzechów.
Jedz regularnie
5 posiłków w odstępach nie większych niż 3-4 godziny pozwoli zachować stały dowóz energii i składników odżywczych niezbędnych organizmowi. Dzięki temu nie będziemy odczuwać znużenia jak przy gwałtownym spadku poziomu glukozy we krwi, ciągłej chęci podjadania a metabolizm będzie pracował na najwyższych obrotach.
Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych oraz soli
To dwa ważne czynniki mające znaczenie w zwiększaniu ryzyka chorób sercowo – naczyniowych.
Pamiętaj o źródłach nienasyconych kwasów tłuszczowych
Czyli rybach (szczególnie tłustych rybach morskich) i olejach roślinnych (lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek). Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania m.in. układu odpornościowego i krwionośnego, zapobiegają nowotworom i osteoporozie oraz łagodzą stany zapalne w organizmie.